Geschiedenis

De beginjaren

Tomoda is sinds de oprichting in februari 2000 zeer succesvol. Al na een paar maanden begroet de club van de toenmalige trainer Tom Willemsen de eerste Nederlands kampioenen bij de jeugd. Ook bij nationale teamkampioenschappen is Tomoda een vaste podiumkandidaat. Het seniorenteam promoveert naar de landelijke hoofdklasse, het hoogste niveau.

Naast prestaties in de topsport, groeit de vereniging hard in de breedte. De aanwas van jeugdleden is groot en de club kan bouwen op een grote schare vrijwilligers. Zij organiseren onder andere het Tomoda-toernooi, dat binnen een paar jaar uitgroeit tot een zogenoemd  ‘meetmoment’, waar jeugdjudoka’s de mogelijkheid hebben zich te kwalificeren voor internationale toernooien.

Stichting Top Judo Nijmegen

Om de concurrentie aan te gaan met de sterke clubs uit het westen van het land, gaat Tomoda na enkele jaren een verregaande samenwerking aan met enkele judoscholen uit de regio. Trainen gebeurt op een centrale locatie onder begeleiding van toptrainers. Jeugdjudoka’s blijven lid van hun eigen vereniging, maar de wedstrijdselectie opereert onder de naam Top Judo Nijmegen.

Het mannenteam van Top Judo Nijmegen kroont zich in 2005 en 2007 tot Nederlands kampioen. De vrouwen behalen het goud in 2006. Steeds hebben Tomoda-judoka’s een substantiële bijdrage aan het team.

Nieuwe eigenaar

Trainer Tom Willemsen kan in 2007 zijn werkzaamheden buiten de judosport niet langer combineren met het runnen van een club. Hij draagt Tomoda over aan Maurice Orth, een bevriende en gediplomeerde judotrainer.

Onder Maurice groeit de club gestaag verder. Het aantal dojo’s waarvan Tomoda gebruikt maakt, stijgt en het ledenaantal nadert anno 2015 de driehonderd. Maurice ontpopt zich als een veelzijdig trainer. Naast de judolessen, schrijft hij een valbreekprogramma (Fit, veilig en valbreken) voor de Judobond en verzorgt hij een groot aantal clinics op scholen.

Nieuwe wedstrijdgroep

In de zomer van 2014 komt er een einde aan de samenwerking tussen Tomoda en Top Judo Nijmegen. Trainer Chiel Willems besluit met de wedstrijdselectie onder 18 jaar over te stappen naar de club van Maurice. Hij geeft de talentvolle junioren bij Tomoda dagelijks les. Resultaten blijven niet lang uit. De Judobond bepaalt dat drie judoka’s, na een zware kwalificatieperiode, door heel Europa mogen deelnemen aan de zogenoemde European Cups.

2015 is het jaar van de samenwerking tussen Tomoda en de studentenvereniging Fudoshin. De filosofie van beide clubs komt overeen en de trainers liggen op één lijn. Maar liefst 57 judoka’s luiden op 5 januari het nieuwe verbond in met een gezamenlijke training die in het teken staat van het Japans Nieuwjaar.

Judo Kwai Beuningen

Sinds januari 2016 is Judo Kwai Beuningen na bijna 30 jaar opgehouden met bestaan. Roy Bakkers de drijvende kracht achter deze vereniging heeft i.v.m. gezondheidsproblemen moeten besluiten te stoppen met lesgeven. Na een intensieve samenwerking gestart in de zomer van 2015 tussen Tomoda Nijmegen en Judo Kwai Beuningen, heeft Tomoda besloten te starten met Tomoda Beuningen, zodat judo in Beuningen blijft bestaan.

Door deze samenwerking is Tomoda gestart met het Kids & Team toernooi, ontstaan bij Judo Kwai Beuningen. Verder komt de organisatie van het bekende Groot Beuningen Toernooi in handen van Tomoda.

Stichting Tomoda Support

Omdat er bij Tomoda veel activiteiten naast de reguliere judolessen plaatsvinden, denk aan Fit, Veilig en Valbreken, weerbaarheid, clinics op scholen, special judo, judokamp, sport en speldag, Kagami Biraki (nieuwjaarstraining), Groot Beuningen Toernooi, Kids & Team Toernooi, wedstrijdjudo, is eind 2016 een Stichting opgericht, waar al deze activiteiten in zijn ondergebracht.

Deze activiteiten kunnen worden gedaan door opbrengsten van sponsors, de Grote Clubactie, Sponsorkliks, Jumbo Spek je Kas actie, Groot Beuningen Toernooi.