Geschiedenis

De beginjaren

Tomoda is sinds de oprichting in februari 2000 zeer succesvol. Al na een paar maanden begroet de club van de toenmalige trainer Tom Willemsen de eerste Nederlands kampioenen bij de jeugd. Ook bij nationale teamkampioenschappen is Tomoda een vaste podiumkandidaat. Het seniorenteam promoveert naar de landelijke hoofdklasse, het hoogste niveau.

Naast prestaties in de topsport, groeit de vereniging hard in de breedte. De aanwas van jeugdleden is groot en de club kan bouwen op een grote schare vrijwilligers. Zij organiseren onder andere het Tomoda-toernooi, dat binnen een paar jaar uitgroeit tot een zogenoemd  ‘meetmoment’, waar jeugdjudoka’s de mogelijkheid hebben zich te kwalificeren voor internationale toernooien.

Stichting Top Judo Nijmegen

Om de concurrentie aan te gaan met de sterke clubs uit het westen van het land, gaat Tomoda na enkele jaren een verregaande samenwerking aan met enkele judoscholen uit de regio. Trainen gebeurt op een centrale locatie onder begeleiding van toptrainers. Jeugdjudoka’s blijven lid van hun eigen vereniging, maar de wedstrijdselectie opereert onder de naam Top Judo Nijmegen.

Het mannenteam van Top Judo Nijmegen kroont zich in 2005 en 2007 tot Nederlands kampioen. De vrouwen behalen het goud in 2006. Steeds hebben Tomoda-judoka’s een substantiële bijdrage aan het team.

Nieuwe eigenaar

Trainer Tom Willemsen kan in 2007 zijn werkzaamheden buiten de judosport niet langer combineren met het runnen van een club. Hij draagt Tomoda over aan Maurice Orth, een bevriende en gediplomeerde judotrainer.

Onder Maurice groeit de club gestaag verder. Het aantal dojo’s waarvan Tomoda gebruikt maakt, stijgt en het ledenaantal nadert anno 2015 de driehonderd. Maurice ontpopt zich als een veelzijdig trainer. Naast de judolessen, schrijft hij een valbreekprogramma (Fit, veilig en valbreken) voor de Judobond en verzorgt hij een groot aantal clinics op scholen.

Nieuwe wedstrijdgroep

In de zomer van 2014 komt er een einde aan de samenwerking tussen Tomoda en Top Judo Nijmegen. Trainer Chiel Willems besluit met de wedstrijdselectie onder 18 jaar over te stappen naar de club van Maurice. Hij geeft de talentvolle junioren bij Tomoda dagelijks les. Resultaten blijven niet lang uit. De Judobond bepaalt dat drie judoka’s, na een zware kwalificatieperiode, door heel Europa mogen deelnemen aan de zogenoemde European Cups.

2015 is het jaar van de samenwerking tussen Tomoda en de studentenvereniging Fudoshin. De filosofie van beide clubs komt overeen en de trainers liggen op één lijn. Maar liefst 57 judoka’s luiden op 5 januari het nieuwe verbond in met een gezamenlijke training die in het teken staat van het Japans Nieuwjaar.

Judo Kwai Beuningen

Sinds januari 2016 is Judo Kwai Beuningen na bijna 30 jaar opgehouden met bestaan. Roy Bakkers de drijvende kracht achter deze vereniging heeft i.v.m. gezondheidsproblemen moeten besluiten te stoppen met lesgeven. Na een intensieve samenwerking gestart in de zomer van 2015 tussen Tomoda Nijmegen en Judo Kwai Beuningen, heeft Tomoda besloten te starten met Tomoda Beuningen, zodat judo in Beuningen blijft bestaan. De judolessen in Beuningen worden gegeven door Bas de Boer.

Door deze samenwerking is Tomoda gestart met het Kids & Team toernooi, ontstaan bij Judo Kwai Beuningen. Verder komt de organisatie van het bekende Groot Beuningen Toernooi in handen van Tomoda.

Special judo op de St. Maartenschool

Op 20 mei 2016 hebben Judo Tomoda en de St. Maartenschool een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tijdens een feestelijke bijeenkomst. In deze overeenkomst zijn afspraken vastgelegd m.b.t. het aanbieden van judolessen aan leerlingen van de St. Maartenschool.

De St. Maartenschool is een school voor speciaal onderwijs aan leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking en langdurig zieke kinderen. De school werkt intensief samen met het revalidatiecentrum van de St. Maartenskliniek.

Bas de Boer verzorgt namens Judo Tomoda de lessen en is sinds oktober 2015 gestart met het lesgeven op vrijdag. Inmiddels zijn er al 2 groepen. Ook kinderen uit het speciaal onderwijs die niet op de St. Maartenschool zitten zijn welkom om deel te nemen aan deze special judolessen.

Stichting Tomoda Support

Omdat er bij Tomoda veel activiteiten naast de reguliere judolessen plaatsvinden, denk aan Fit, Veilig en Valbreken, weerbaarheid, clinics op scholen, special judo, judokamp, sport en speldag, Kagami Biraki (nieuwjaarstraining), Groot Beuningen Toernooi, Kids & Team Toernooi, wedstrijdjudo, is eind 2016 een Stichting opgericht, waar al deze activiteiten in zijn ondergebracht.

Deze activiteiten kunnen worden gedaan door opbrengsten van sponsors, de Grote Clubactie, Sponsorkliks, Jumbo Spek je Kas actie, Groot Beuningen Toernooi.

Weerbaarheidstraining Rots en Water

Sinds mei 2017 kun je bij Tomoda 8-weekse cursussen weerbaarheid volgen.

Rots en Water is een weerbaarheidstraining voor jongens en meisjes in het basis- en voortgezet onderwijs.
Het doel van het Rots en Water programma is het vergroten van de communicatieve- en sociale vaardigheden en welzijn bij kinderen en jongeren en het voorkomen en/of verminderen van sociale problemen zoals pesten, conflicten, uitsluiting, meeloopgedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De cursussen worden gegeven door onze gecertificeerde Rots en Water docenten Colette Orth en John Striekwold.

Samenwerking met Top Judo Nijmegen 2.0

Judo Tomoda en Top Judo Nijmegen zijn op 1 februari 2018 opnieuw samen gaan werken.

Judo Tomoda richt zich voornamelijk op de breedtesport en Stichting Top Judo Nijmegen (STJN) op topsport. We gaan samen judo leerlijnen ontwikkelen vanuit het Athletic Skills Model voor een optimale talentontwikkeling voor onze judoka’s. Daarnaast zorgt Judo Tomoda voor de zwarte band begeleiding.

Het doel is om judoka’s de mogelijkheid te bieden zich te ontwikkelen tot topjudoka in Nederland of internationaal (STJN) en/of om de zwarte band of hoger te halen (Judo Tomoda).

Verder gaan we ook samenwerken m.b.t. het kids & team toernooi en de puntencompetitie.

Marieke Teunissen en Niek Verhorstert begeleiden de wedstrijdgroep -12 jaar vanuit Judo Tomoda begeleiden. De wedstrijdgroep -15 jaar kan regionaal bij Judo Tomoda blijven trainen en de -15 jaar nationaal en internationaal stappen over naar STJN voor een optimale begeleiding.

Okinawa Goju Ryu Karate Do

Naast judo en weerbaarheidstraining kun je bij Tomoda sinds april 2018 karate doen. We werken hierbij nauw samen met Karate Chikara. De jeugd vanaf 8 t/m 16 jaar kan bij Tomoda trainen o.l.v. Colette Orth en John Striekwold. Vanaf 17 jaar maak je de overstap naar Karate Chikara, waar je traint o.l.v. Mark Bicknell. Zowel Karate Tomoda als Karate Chikara trainen in de SportQube.