Wedstrijdjudo

Doelstelling

Binnen Tomoda is wedstrijdjudo een belangrijke pijler. De doelstelling luidt:

Vanuit het elementaire jeugdjudo, judoka’s stap voor stap, op basis van techniek, opleiden voor topjudo.

Vanaf de oprichting heeft de club deze doelstelling bewaakt. Door veel energie te steken in de jeugdleden en in topjudo voor wedstrijdjudoka’s proberen we deze lijn ook voor de toekomst te waarborgen.

Topjudo

Topjudo staat voor het behalen van successen op Nederlandse kampioenschappen in alle jeugdcategorieën en bij de senioren, zowel individueel als met het team. Op langere termijn groeien wedstrijdjudoka’s door tot het niveau van Grand Slams, Europese- en wereldkampioenschappen.

De selectiegroep van Tomoda traint bijna dagelijks op de mat. Daarnaast houden de judoka’s zich bezig met judospecifieke krachttraining. Ze nemen deel aan nationale en internationale toernooien en zijn van de partij op belangrijke trainingsstages.

Jeugd is de basis

Voor een goede top is een brede basis noodzakelijk. Daarom nemen jeugdleden een speciale plek in bij de club. Zij zullen in de toekomst wellicht de overstap willen maken van elementair judo naar wedstrijdjudo.

Speciale interne toernooien zorgen ervoor dat de jeugd kennis kan maken met het principe van wedstrijdjudo. Deze worden gemiddeld eens in de twee maanden georganiseerd. Ook voor ouders is dit een uitstekende gelegenheid om eens te kijken wat wedstrijdjudo inhoudt.

Beleid

Het beleid van Tomoda is erop gericht de realisatie van de doelstellingen maximale kansen te geven. De ontwikkeling van judoka’s kent hierin vijf fasen:

 • Basisfase A: 6 tot 10 jaar
  Aanleren basisvaardigheden.
 • Basisfase B: 11 tot 14 jaar
  Start officiële wedstrijdcircuit
 • Uitbouwfase: 15 tot 17 jaar
  Ontwikkeling in tactiek en strategie
 • Aansluitfase: 18 tot 20 jaar
  Keuze voor topjudo is gemaakt
 • Topsportfase: vanaf 20 jaar
  Voorbereiden voor topprestaties